Alegerea unui imobil în capitală: sfaturile experţilor
Ştiaţi că 20% dintre potenţialii clienţi refuză să achiziţioneze apartamentul cu numărul 13? Acest fapt se referă şi la numărul casei sau al etajului. Mulţi vor ocoli şi apartamentele cu cifra 6 sau 66, considerându-le diabolice. Este oare într-atât de important să oferim atenţie numerologiei în alegerea locuinţei? Specialiştii în imobiliare sunt încrezuţi că cifrele sunt importante doar în cazul în care este vorba despre metrajul apartamentului şi preţ. Ce oferte propune piaţa imobiliară în Chişinău şi la ce merită să atragem atenţia în procesul de cumpărare sau închiriere a unui apartament, dezvăluie agenţii în imobiliare Victor Romanescu şi Doina Olărescu.
Cererea cetăţenilor
„În prezent, cele mai solicitate sunt apartamentele cu una şi două camere în blocuri noi la Ciocana. Aceasta se explică prin faptul că este un sector relativ tânăr, cu o infrastructură ce se dezvoltă vertiginos – povesteşte agentul imobiliar Victor Romanescu – În afară de asta, Ciocana se distinge printr-o ofertă largă de case noi la preţuri accesibile.
Sectoarele cu cele mai scumpe imobile sunt considerate Râşcani şi Centru, pentru că sunt aglomerate în sensul bun al cuvântului, în apropiere fiind amplasate multe localuri şi diverse spaţii pentru odihnă. În afară de aceasta, respectivelor sectoare le este caracteristică cea mai reuşită amplasare cu deficit de blocuri noi. Mai puţin solicitat este sectorul Telecentru.” Acest fapt este cauzat de stocul de locuinţe vechi, expertul afirmă că cererea pentru asemenea case a scăzut considerabil.
Cost minim al apartamentului în bloc nou:
Apartament cu o cameră — 15 000 euro (cu 10% mai ieftin decât în casă veche);
Apartament cu 2 camere — 22 000 - 23 000 euro (cu 10% mai ieftin decât în casă veche);
Apartament cu 3 camere — 37 000 euro (în casele vechi este mai ieftin decât în cele noi).
Costul maxim pentru un apartament cu suprafaţa de 150 m.p. este de 300 000 euro.
Toate apartamentele pot fi achiziţionate în credit. Condiţia principală este ca venitul însumat al familiei să fie nu mai mic decât 8 000 - 9 000 de lei. Creditul poate fi achitat în decurs de 30 de ani.
Avantajele unei locuinţe în bloc vechi
- În preajma caselor vechi este mai dezvoltată infrastructura.
- Creditul de încredere faţă de o casă finisată este mereu mai mare faţă de una care este la etapă de şantier.
- Este mult mai uşor să găseşti apartament în sectorul convenabil, numărul caselor vechi totuşi prevalează în raport cu cele noi.
- Este posibilitatea de a negocia preţul. Cu dezvoltatorul unui imobil nou, puţin probabil să apară o asemenea şansă.
- Procesul de stabilire este mai accelerat decât într-o casă nouă, unde eşti nevoit să aştepţi luni întregi până încep vânzările.
- Puteţi face cunoştinţă cu locatarii, ei vă vor povesti în detalii despre vecinii de etaj şi proprietarul care vinde apartamentul.
Dezavantajele unei locuinţe în bloc vechi
- O variantă problematică din punct de vedere juridic.
- În casele vechi rareori pot fi găsite apartamente cu suprafaţă mare. Spre exemplu, bucătăriile şi băile mici – disconfort.
- Este probabilitatea ciocnirii cu comunicaţii stricate sau grav avariate.
- Vechea construcţie a clădirii poate deveni cauza unor accidente.
- Preţul pentru apartamente cu o cameră şi două este mai mare decât în blocuri noi.
- Teritoriul adiacent casei este amenajat cu utilaj şi în stil învechit.
Avantajele unei locuinţe în bloc nou
- Cost atractiv. Preţurile în blocurile noi sunt mai mici decât în construcţiile vechi.
- Varietate de planificări şi soluţii de design.
- Sisteme de comunicaţie noi şi reparaţie proaspătă.
- Toţi locatarii sunt noi. Făcând cunoştinţă şi comunicând, ei stabilesc ordinea.
- Casele noi asigură siguranţă, din moment ce sunt asigurate cu sistem de alarmă, monitorizare video, sistem anti-incendiar.
- Complexurile locative de acest tip presupun parcări, locuri moderne de joacă pentru copii, locuri pentru odihnă, complexuri distractive, saloane de frumuseţe, săli de sport ş.a.
Dezavantajele unei locuinţe în bloc nou
- Cumpărarea unui apartament la etapa de excavare este un mare risc, la un anumit moment, din cauza greutăţilor financiare, dezvoltatorul poate îngheţa construcţia pentru o perioadă nedefinită de timp.
- Termenii de dare în exploatare a apartamentelor în bloc nou deseori se prelungesc.
- Casele noi sunt construite în raioane noi, unde încă nu este dezvoltată o infrastructură necesară de magazine, şcoli, grădiniţe.
- Apar cheltuieli financiare suplimentare. Deseori, în asemenea apartamente nu sunt instalate uşile şi echipamentul sanitar.
- Izolarea fonică în casele noi este considerabil mai proastă decât cea în casele vechi.
- Peste câţiva ani poate apărea o problemă numită „aşezarea casei”, care poate reduce la zero toată munca de finisaj din apartamentul dvs.
Atenţie!
Întâi de toate trebuie să atrageţi atenţia la reputaţia companiei prin intermediul căreia doriţi să procuraţi un apartament. Aflaţi de câţi ani este prezentă pe piaţă, examinaţi recenziile cumpărătorilor. Fiţi atenţi la subtilităţile juridice şi acte.
Alegeţi casele din cărămidă pentru că sunt mai călduroase pe timp de iarnă, iar vara, sunt răcoroase decât casele din plăci. Mai mult de atât, casele din cărămidă se disting printr-o rezistenţă mai înaltă în caz de incendiu. Optaţi în favoarea apartamentele la etajele de mijloc, pentru că ele sunt mai departe de subsol şi acoperiş, care pot fi într-o stare proastă. Atrageţi atenţie la aspectul casei atât din interior, cât şi din exterior. Crăpăturile, mucegaiul, ţevile care prezintă scurgeri, cablarea defectă – toate acestea trebuie să vă alerteze. Sau din start refuzaţi un asemenea apartament, sau încercaţi să tăiaţi din preţ, pentru că ulterior va trebui să investiţi în reparaţie.
Abordaţi cu responsabilitate alegerea regiunii. Apreciaţi infrastructura, accesibilitatea mijloacelor de transport, amenajarea curţii.
Piaţa imobiliară. Chiria.
„Pe parcursul câtorva ani, preţurile pentru chirie scad. În ultimul timp acestea au scăzut cu 20-30%. Acest fapt este un rezultat al creşterii ofertei, iar cererea a rămas neschimbată. Cel mai scăzut preţ poate fi urmărit la început de vară şi în luna februarie, – constată agentul imobiliar Doina Olărescu. – Astăzi, oamenii tot mai des tind să închirieze apartamente în case noi, unde condiţiile sunt cu mult mai confortabile şi designul este modern. Cele mai solicitate sectoare sunt Centru şi Botanica. Cel mai ieftin sector este Poşta Veche. Alegând un apartament, fiecare trebuie să se gândească nu doar la amplasarea casei şi condiţiile confortabile, dar şi la dacă poţi să ţi-l permiţi… ca să nu te muţi peste o lună.”
Preţurile medii pentru chiria apartamentelor:
Apartament cu o cameră — 180-200 euro;
Apartament cu 2 camere — 230-250 euro;
Apartament cu 3 camere — 300-320 euro;
Penthaus în Centru: 1500 — 1800 euro.
Agenţiile imobiliare oferă chirii pe termen lung, de minimum un an. Este posibilă şi închirierea pentru un timp scurt, în cazul în care proprietarii apartamentului acceptă asemenea condiţii.
Cumpărarea sau închirierea locuinţei – un proces deloc uşor. Nu vă grăbiţi să faceţi o alegere pripită doar pentru că vă doriţi să soluţionaţi cât mai rapid problema locuinţei. Cântăriţi toate atuurile şi neajunsurile pieţelor imobiliare primare şi secundare. Uitaţi-vă la cât mai multe opţiuni, comparaţi preţurile şi calitatea. Identificaţi în mod clar necesităţile dvs. şi posibilităţile, ca să alegeţi opţiunea ideală.