Locuințele noi din Chișinău devin tot mai puțin accesibile: experții prognozează o creștere a prețurilor la apartamente cu 25%!
Locuințele rămân cea mai populară formă de investiție, mai exact, de economisire a veniturilor acumulate de moldoveni, neavând alternative. Acesta este motivul pentru care prețurile au continuat să crească stabil în ultimii ani, potrivit Asociației Agențiilor Imobiliare. Conform președintelui Asociației, Nicolae Balaur, cererea depășește cu 20-30% oferta. Expertul observă că nu există premise pentru îmbunătățirea situației, ceea ce înseamnă că prețurile imobiliare vor continua să crească.
La rândul său, fondatorul companiei „Proimobil”, Vlad Musteață, menționează că, dacă în urmă cu câțiva ani în Chișinău se construiau anual 10-15 ansambluri rezidențiale, în acest an, în capitală, au fost construite doar șase proiecte noi, iar acest lucru influențează semnificativ prețurile. Drept urmare, acestea s-au dublat în doi ani și jumătate, iar de la începutul acestui an au crescut cu încă 20-30%.
Vlad Musteață, fondatorul „Proimobil”: Începând din vară, din cauza lipsei de apartamente noi și odată cu apariția programului „Prima Casă”, prețurile au început să crească din nou într-un ritm semnificativ. Putem spune că în acest an prețurile au crescut cu aproximativ 20%, ceea ce este destul de mult. Pot spune cu certitudine că prețurile depind de apariția unor ansambluri mari noi.
Conform lui Musteață, cele mai solicitate sunt apartamentele din zonele rezidențiale periferice, unde prețurile variază între 70.000 și 100.000-110.000 de euro, sau între 1.300 și 1.800 de euro pe metru pătrat pentru apartamente la cheie și între 500 și 1.200 de euro în varianta „albă”.
Vlad Musteață, fondatorul „Proimobil”: Există o cerere foarte mare pentru proprietăți de până la 80.000-90.000 de euro. Acestea pot fi ansambluri mai mici, apartamente cu două camere chiar și în suburbii sau apartamente vechi în locații bune. Din păcate, pentru acești bani, oamenii găsesc doar apartamente foarte vechi și într-o stare nu tocmai bună. Este o nevoie acută de noi construcții în Chișinău.
O altă cauză a creșterii prețurilor este lipsa unor alternative atractive pentru investiții. Mulți oameni preferă să achiziționeze apartamente suplimentare pentru a le închiria, în loc să investească în valori mobiliare sau să păstreze banii în depozite bancare.
Conform specialiștilor, în primele nouă luni ale anului 2024 s-au realizat peste 11.500 de tranzacții de vânzare-cumpărare de apartamente, cu peste 10% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. Peste 40% dintre acestea au fost achiziționate prin credit ipotecar.
Vezi interviul complet aici