Vlad Musteață. Real Estate Forum Moldova semnalează o schimbare a atitudinii investitorilor străini față de Republica Moldova

Vlad Musteață. Real Estate Forum Moldova semnalează o schimbare a atitudinii investitorilor străini față de Republica Moldova

 

Bună ziua, Vlad. Acum câteva zile mi-a picat sub ochi programul Forumului Real Estate Moldova, care va avea loc la începutul lunii septembrie la inițiativa Agenției de Investiții "Invest Moldova". Proimobil se numără printre participanți. Ne puteți da mai multe detalii despre ce se va întâmpla acolo?

Acesta va fi primul Forum de acest gen, dedicat domeniului imobiliar și investițiilor în Moldova. Eu îl văd ca pe un restart al relațiilor Moldovei cu investitorii străini.

În ultimii ani, Moldova nu putea fi numită o țară atractivă pentru investiții străine?

Din experiența companiei Proimobil, pot spune că fluxul de investiții nu s-a întrerupt complet niciodată. Însă, în ultimele două luni, nu se poate să nu observăm că interesul investitorilor străini pentru Moldova a sporit considerabil. Motivele sunt clare. Timp de mai mulți ani, situația politică din țară a fost imprevizibilă. Mulți investitori străini au așteptat. Acum, când există o tendință de trecere la o economie transparentă, va spori atât previzibilitatea investițiilor, precum și volumul acestora. Investitorilor privați, care sunt pregătiți să își asume riscuri în orice moment, li se vor alătura și companiile multinaționale ce preferă transparența pe piața imobiliară.

În ce sectoare imobiliare ar trebui să ne așteptăm la cele mai mari investiții?

Din punctul meu de vedere, crește cererea de terenuri pentru centre logistice, de producție și depozite. Aceste segmente s-au atrofiat timp de mulți ani, dar acum începe o perioadă care poate fi considerată un soi de renaștere.

Din punct de vedere geografic, Chișinăul are prioritate?

Atât Chișinăul, cât și zonele aflate pe o rază de douăzeci de kilometri de Chișinău. De asemenea, vom observa tendința de a muta logistica, producția și comerțul cu ridicata în afara orașului. Am resimțit deja această tendință în solicitările clienților noștri și ne-am consolidat imediat activitatea în această direcție. În prezent, portofoliul Proimobil include mai mult de 100 de terenuri de interes pentru construcția de facilități logistice și de producție.

Există date statistice cu privire la investitorii căror țări sunt interesați de Moldova în primul rând?

Apropierea Moldovei de România a jucat un rol în acest sens. Ca și în cazul vecinilor noștri, investitorii olandezi și belgieni sunt cei care manifestă cel mai mare interes. Și, bineînțeles, marile companii din România. Ei au acces la piața moldovenească cel mai ușor și sunt sigur că vor profita de acest lucru în anii următori.

Judecând după programul pe care l-am văzut, Forumul Imobiliar se anunță a fi cel mai reprezentativ eveniment din domeniul imobiliar din ultimii ani. Despre ce urmează să vorbiți la Forum?

Doresc să subliniez oportunitățile de dezvoltare a centrelor logistice. Acestea lipsesc cu desăvârșire în economia națională în momentul de față. De asemenea, voi atrage atenția asupra oportunităților de a investi în alte domenii, inclusiv în producție, birouri și complexe rezidențiale mari.

Te referi la noua mare campanie Proimobil de promovare și vânzare a City Gardens?

Având în vedere ritmul în care au fost lansate vânzările City Gardens, acesta este mai degrabă un exemplu de viitor pentru participanții la Forum decât o oportunitate de investiție. Astfel de complexe vor deveni o adevărată tendință pentru construcțiile din oraș. Primăria a revizuit regulile de construcție a complexelor rezidențiale și a cerut ca mai multe aspecte esențiale în amenajarea complexelor să fie respectate cu strictețe.

Cum ar fi?

Trebuie să existe o suprafață mare de spațiu verde, adică un parc interior. În cazul Garden Park, este vorba de un parc de aproape un hectar. Fără mașini în incintă. Care este soluția? Trei niveluri de parcare subterană! Locuitorii celor 800 de apartamente din complex vor beneficia de un nou model de dezvoltare rezidențială ecologică. De fapt, acesta este motivul pentru care s-a înregistrat o asemenea creștere a vânzărilor încă de la începutul proiectului. Pe măsură ce construcția avansează, apartamentele se vor scumpi - investitorii au înțeles deja acest lucru. Și sunt convins că, pe viitor, primăria va permite doar construcția de ansambluri rezidențiale de acest tip.

Vă așteptați ca prețurile la imobilele din Chișinău să crească?

Îți mai amintești interviul nostru de anul trecut? Am spus atunci, și această predicție s-a confirmat, că, potrivit tuturor tendințelor globale, o creștere a prețurilor la imobiliare va fi inevitabilă. Așa s-a și întâmplat. Majorarea costurilor pentru materiile prime, ca urmare a pandemiei, a jucat un rol important. Acest proces nu s-a oprit nici până în prezent. Dar nu mă aștept ca prețurile să explodeze în anul următor. Băncile centrale din majoritatea țărilor lucrează pentru a opri această creștere, iar acest lucru are efect. Totuși, nu trebuie să ne așteptăm la o scădere a prețurilor. Mai ales în Chișinău, unde există limitări de ordin fizic pentru construcțiile noi.

Și imobilele din mediul rural? Vreau să profit de această ocazie ca să vă întreb și despre acest segment...

Am vorbit despre asta și anul trecut. Pandemia a dus la o creștere a cererii de terenuri și case în afara orașului. Dacă treceți acum prin zona Megapolis Mall, la Dumbrava sau Durlești, veți vedea atât drumuri noi, cât și noi case elegante. Mai există încă potențial de creștere în Durlești și Codru, dar aceasta este o chestiune de un an sau doi. Ulterior, acolo va exista doar o piață secundară. Unul din motive va fi fluxul de investiții străine. Piețele imobiliare din Europa de Est, din care face parte și Republica Moldova, vor fi în creștere în următorii ani. Acest lucru este valabil în special pentru regiunea România-Moldova.

Sursa: Pavel Zingan

Chat oficialTelegramFacebookViberSună acumCall Us