Cine nu execută bine nu are ce căuta în construcții
Cunoaştem cel puţin trei mari probleme care există la momentul actual în domeniul construcţiilor:
- statul nu mai investeşte în pregătirea specialiştilor;
- investitorul (drept că nu toţi) nu pune accentul pe construcţii de calitate, ci își concentrează eforturile pe obținerea cheltuielilor cît mai mici;
- lipsa muncitorilor specializaţi în construcţii, în condiţiile în care învăţămîntul profesional tehnic a devenit, în mod inexplicabil, neatractiv.
Astăzi, experţii în construcţii vorbesc tot mai des despre, aşa-numita, subfinanţare voită din partea investitorilor: de a obține profituri cât mai mari cu cheltuieli cât mai mici. Din contul nerespectării exigenţelor elementare în domeniul construcțiilor.
Deci, se lovește dur în calitate.
Tratează doctorul, fotbal joacă fotbalistul, iar de construcţii se apucă oricine, inclusiv aici în capitală, chiar sub coastele Inspecţiei în construcţii. Din cauza acestei atitudini iresponsabile, se construiește mult și prost, lumea suferă, pentru că a investit mulți bani, corupția dă în floare, responsabilii de calitatea lucrărilor sînt absolviți de orice vină ș.a.m.d. Inspectoratul Naţional în construcţii poate ieşi ”la vânătoare” şi o face, numai că nu poţi lupta atât de uşor cu lipsa bunului-simţ. E greu să lupţi cu nesimţirea omenească doar arătând viguros din deget. Ar fi bine să se aplice regula - cine nu execută bine nu execută deloc. Dar una e să afişezi o lozincă inspirată pe şantier şi cu totul alta e să torni beton de calitate înaltă chiar și atunci cînd nu te vede inspectorul în construcţii.
Potrivit expertului în imobiliare și directorului companiei Pro Imobil, Vlad Musteață, pe piața imobiliară de tip nou, în ultimii cîţiva ani, se observă o stabilitate relativă. Iar consumatorul pune accent pe calitatea construcției și ține cont și de stabilitatea companiei pe piață. Mulți s-au ars cu firme de construcții efemere. Astfel, se acordă prioritate companiilor care deja s-au afirmat pe acest sector. Populația începe tot mai mult să aibă încredere în companii și investirea capitalului în perioada construcției capătă un contur și o tendință bine pronunțată de creștere. Chiar dacă se mișcă lent, creșterea este stabilă. Cel mai bine ar fi ca populația să investească într-un imobil în perioada construcției pentru a beneficia de un preț mai convenabil și pentru a avea ocazia de a urmări construcția la toate etapele ei.
În peisajul imobiliar al Republicii Moldova, întîlnim atît dezvoltatori responsabili, cât şi, eufemistic vorbind, mai puțin cunoscători. Numai că necunoașterea și nerespectarea legislației de către ultimii conduce în mod garantat la scăderea calității construcțiilor, ceea ce înseamnă nu doar afectarea calității vieții viitorilor locatari. Până la urmă, e vorba de o atitudine criminală, care poate face victime. Nu avem nici un proces sonor cu privire la construcţii proaste, dar acestea vor fi, cu siguranță, în cazul unui seism de peste 6 grade.
sursa http://unimedia.info/