Instabilitatea sistemului bancar motivează beneficiarii să-și retragă banii din depozite
Conflictele la nivel de acționari și situația incertă a unor reprezentanțe bancare creează reticențe în rândul beneficiarilor de depozite bancare, care, în număr tot mai mare, decid să retragă banii din depozite din grija insolvabilității băncilor. E un fenomen care se face tot mai vizibil, iar cei care credeau până în prezent în rentabilitatea depozitelor aleg căi de investiții, care să le ofere mai multă siguranță și stabilitate.
În acest sens, opțiunea cea mai răspândită și potrivită pentru reinvestirea resurselor financiare devine piața imobiliară. Ce posibilități le oferă aceasta în țara noastră, ne-am propus să aflăm de la directorul agenției imobiliare Pro Imobil Grup, Vlad Musteață.
„Observăm în ultima perioadă o atenție sporită față de achizițiile spațiilor comerciale și imobilelor în scopul oferirii ulterioare în chirie a acestora. Și dacă până nu demult respectiva tendință era promovată mai mult de cetățenii străini stabiliți la Chișinău, astăzi este în creștere și numărul moldovenilor care aleg să investească în imobile.” spune Vlad Musteață. Întrebat care este cauza presupusă pentru această schimbare, ne răspunde fără ezitare „Poate fi procentul care se acordă în prezent pentru depozitele în bănci (depozite care sunt de obicei în lei) și care este în detrimentul investitorului în raport cu procentul inflației. Încă un factor specific situației actuale este incertitudinea, ba chiar instabilitatea sistemului bancar.”
INVESTIȚII ÎN SPAȚII CU DESTINAȚIE COMERCIALĂ
Investitorii strategici, inclusiv cei care mizează pe rentabilitatea de proporții aleg investițiile în spațiile cu destinație comercială. Acestea aduc dividente destul de interesante din chiria lor. Chiria la spațiile comerciale, spre deosebire de apartamente, este cu mult mai simplă, deoarece nu necesiă repararea regulată a mobilierului și spațiului interior, pentru că această responsabilitate și-o asumă chiriașiii.
„În Chișinău sunt și ne străduim să avem obiecte de investiție care aduc rentabilitate de cca 12% anual în euro, adică aproape de 1% lunar față de costul bunului imobil. Astfel investiția se rambursează în aproximativ șapte ani, aceasta fiind o cifră fantastică pentru un imobil în multe alte țări. Din păcate, pur și simplu, persoanele din Republica Moldova nu au deprinderea să investească în imobil cu scopul rentabilității prin intermediul chiriei stabile, această strategie abia începe a fi răspândită, dar se bucură de succes. Numărul investitorilor în spațiile comerciale este în creștere în ultima perioadă. De obicei investițiile țin de străzi aglomerate, cu flux, care devin tot mai interesante odată cu trecerea anilor. În 7-8 ani, pe lângă faptul că aduc stabil rentabilitate, ele cresc și ca valoare adăugată. Noi, ca și companie, avem multe obiecte care se vând cu tot cu chiriași, doar că se schimbă proprietarul. De obicei sunt contracte încheiate pe 3-5 ani, care implică o stabilitate și înseamnă minimum implicare din partea proprietarul, fără a fi necesară renovarea, repararea spațiului locativ.”, subliniază interlocutorul nostru.
INVESTIȚIILE ÎN SPAȚII LOCATIVE.
Aceasta este opțiunea clasică, mult mai familiară investitorilor autohtoni. „În Chișinău se dezvoltă o piață inteligentă a chiriilor, care devine un business foarte organizat. Dacă înainte această piață era bazată doar pe studenți sau pe niște perioade scurte, acum avem familii, avem stabilitate pentru chiriași care au grijă de imobilul dat. Contractele pe care le încheiem presupun asigurarea prin sume suplimentare, adică garantează că nu vor fi pricinuite daune apartamentului.” spune Vlad Musteață. Acesta recomandă investițiile în blocurile noi, în centrul orașului, care, în timp, doar cresc ca valoare, pentru că spre deosebire de blocurile vechi, care, conform statisticilor scad ca și cerere, blocurile noi din centru sunt foarte stabile și au tendința să crească în preț.
INVESTIȚIILE ÎN TERENURI
Pot fi la fel investiții pentru o ulterioară chirie, dar și investiții care nu aduc rentabilitate imediată sau lunară. Un exemplu sunt terenurile din centrul orașului sau încăperile în stare rea din centru, care sunt procurate nu atât pentru situația lor în calitate de încăperi, cât pentru potențialul lor de dezvoltare, reconstrucție sau de construire a unei anexe. „Acestea, în timp, devin de neînlocuit sau cu mult mai atractive, deoarece, pământ în centru e tot mai puțin și mai puțin. În câțiva ani pot obține un venit dublu în raport cu investițiile.”, afirmă intervievatul.
PREȚURI STABILITE PENTRU CUMPĂRARE
Spații comerciale în Centru – de la 1000 până la 3000 euro m.p.
Teren în centru de la 25 000 până la 50 000 pe ar
Apartamente în centru de la 700 până la 2000 m.p.
PREȚURI STABILITE PENTRU CHIRIE
În mod standart de la 0.8 % din suma apartamentului, iar cele mai interesante chirii ajung până în 1%