Apartamentele sunt din ce în ce mai scumpe. Factorii care afectează prețurile de pe piața imobiliară de la noi din țară
Prețurile de pe piața imobiliară de la noi din țară continuă să crească galopant. Potrivit experților, doi factori importanți contribuie la asta: diaspora, care investește în mare parte doar în cumărarea apartamentelor și scumpirea materialelor de construcții.
Practic, creșterea prețurilor la imobil a fost una relativ constantă și nu a fost alimentată de factori artificiali.”
„Factorii sunt creștera cererii pentru imobil și creșterea costurilor de construcție, asociate cu creșterea la materiale de construcție, care sunt importate.”
Experții imobiliari spun că stoparea procesului de construcție și lipsa altor oferte pe piață vor face ca prețurile să crească și în următorii doi ani.
„Anume prețul este foarte tare colegat cu oferta și cererea. Dacă ofertă e multă pe piață va fi și cadența la preț, dacă oferta e puțină și cerere mare va fi ridicat prețul. Adică, eu cred că, în următorii doi ani, noi nu vom aștepta ceva schimbări ca să cadă prețul, că nu se construiește practic nimic.”
Iurie Gorn, un alt expert imobiliar ne spune că pe piața imobiliară nu prea apar blocuri noi, ceea ce face ca prețurile să fie în creștere.
„Majorarea prețurilor la imobil se datorează inclusiv faptului că, de aproape doi ani, nu se mai eliberează autorizație de construcție, fapt ce a stopat dezvoltarea pieței. În mod normal, piața imobiliară duce lipsă de blocuri noi, în capitală. Ofertă este foarte puțină. La fel, a crescut și cererea la apartamentele de pe piața secundară. Un alt motiv este că s-a majorat și prețul la materialele de construcții, cu cel puțin 25%, toate luate în ansamblu, formează acest preț.”
Oamenii zic că, atât timp cât se majorează prețurile la tot și toate, este logic să se scumpească și apartamentele.
„ – Se scumpesc materialele de construcții, se scumpesc automat și apartamentele. – Asta e normal? – Dacă se scumpește tot, atunci asta e normal. Eu nu știu care este tendința lumii acum.”
În Republica Moldova, 90 la sută dintre cetățeni preferă să-și procure locuințe personale, decât să închirieze toată viața. Potrivit Agenţiei Servicii Publice, anul trecut, în municipiul Chişinău, s-au vândut peste 20 de mii de apartamente. Cele mai solocitate sunt cele cu două camere și cele cu două camere plus living, din blocurile noi, iar de pe piața secundară, adică din blocurile vechi, cele mai solicitate sunt apartamentele standart cu două camere.
Sursa: TV8.md