Vlad Musteață: Retrospectiva anului imobiliar 2020

Vlad Musteață: Retrospectiva anului imobiliar 2020

Conform statisticilor, numărul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a apartamentelor în 2020 au înregistrat cu 1,7% sau 475 tranzacții mai puține decât în 2019. Potrivit experților economici, vorbim despre prima scădere de acest gen după 7 ani de creștere. Fenomenul a fost cauzat de reducerea tranzacțiilor în afara municipiului Chișinău.

De altfel, tranzacțiile de vânzare-cumpărare a apartamentelor în municipiul Chișinău au crescut și în 2020, atingând maxima istorică de 22.477 apartamente. În restul Republicii numărul tranzacțiilor s-a redus cu 11,8% sau 765 apartamente, ceea ce constituie un record absolut de scădere din ultimii 15 ani.

Vlad Musteață, directorul Proimobil.md, cea mai mare companie imobiliară din Republi Moldova, explică ce a cauzat această scădere de tranzacții imobiliare.  

Domnule Musteață, care a fost cauza scăderii tranzacțiilor imobiliare în raioane anul trecut?

Acest proces va continua și anul ăsta, viața economică a țării se va concentra spre capitală. Tranzacțiile vor scădea și pentru că este slabă forța de cumpărare în raioanele țării. 

A influențat COVID-19 piața imobiliară?

În primele luni de pandemie piața imobiliară a fost ușor afectată. Din luna februarie până în luna mai oamenii erau oarecum în șoc, respectiv a fost o pauză, dar începând cu luna iunie lucrurile au revenit la normal. În perioada în care au fost nevoiți să stea acasă oamenii au avut timp să facă cercetări de piață, dar și să ia anumite decizii în privința procurării unei locuințe proprii. Multe familii s-au schimbat din bloc vechi în bloc nou și de la apartament la casă pe pământ.

Știm că cetățenii noștri preferă locuințe cu suprafețe mari. Această tendință s-a menținut și în ultimii ani?
 
În anul curent suprafața medie a unui apartament nou dat în exploatare a scăzut până la 66,7 m2, sau de 2 ori mai mic decât în 2003. Această tendință de micșorare a suprafeței apartamentelor noi se menține în ultimii 10 ani. Companiile de construcții se orientează după cererea existentă pe piață, respectiv clienții solicită apartamente compacte din cauza costurilor mai mici. Alte două motive ar fi puterea de cumpărare a tinerilor, care nu au familie și nu au nevoie de foarte mult spațiu, dar și tendința socială a familiilor tinere de a nu se grăbi să facă copii, sau chiar dacă fac se opresc la doi.

Într-un final, piața imobiliară se rezumă la blocurile noi. Anul trecut numărul unor astfel de construcții, date în exploatare, a scăzut, cum a influențat această tendință piața imobiliară? 

Cu-adevărat în 2020 am avut foarte puține blocuri date în exploatare. Cauza este numărul mic de autorizații de construcție acordate de primărie în 2019. Un număr mai mic de apartamente locuibile a determinat și o creștere de preț pentru acestea cu 10%. În 2020 de asemenea numărul de autorizații a fost mic, de aceea ne așteptăm ca prețurile să fie în ascensiune. 

Sursa: Bani.md

Chat oficialTelegramFacebookViberSună acumCall Us