Arhitecți moldoveni care au schimbat lumea
Alexandru Bernadazzi, arhitect – șef al Chișinăului, care a reușit să dea orașului un stil. Şi dacă se poate vorbi despre un Chişinău istoric autentic, acesta e meritul lui. A lăsat amprentele sale asupra Chişinăului şi asupra Odesei. Clădirile proiectate de el au devenit patrimoniu naţional. Acesta conţine elemente de clasică, baroc și gotică, ele fiind îmbinate atât de firesc şi armonios, cum le poate îmbina doar un adevărat spirit creator. În felul acesta, clădirile proiectate de Alexandru Bernardazzi, ba chiar şi cele la care lucra în colaborare cu alţi arhitecţi, nu erau pur şi simplu nişte edificii, erau obiecte care educau un bun gust.
Bernardazzi a fost cel care a încercat să modernizeze Chişinăul şi în alt sens, insistând ca oraşul să fie pavat şi iluminat. Tot el a creat sistemul de alimentare cu apă a oraşului, inexistent până atunci.
Este autorul a peste 50 de clădiri şi edificii pe teritoriul Basarabiei, printre care se numără conacuri elegante, catedrale, parcuri și case de locuit. Poate fi pe drept numit un maestru strălucit, amprenta talentului său fiind înveşnicită în monumente de arhitectură din Ucraina, Moldova şi Caucazul de Nord.
Actualul Muzeu de Arte Plastice (fostul Liceu „Dadiani”), biserica „Sf. Teodora de la Sihla” (fosta capelă a Liceului „Dadiani”), biserica „Sf. Pantelemon” (fosta biserica grecească), actuala primărie (fosta Dumă Orăşenească), la ultimul obiect colaborând cu arhitectul Mitrofan Ellade şi, desigur, conacul boierului Roşcanu Derjiţchi (în timpul sovietic – Societatea „Ştiinţa”, str. Bucureşti colţ cu V. Pîrcălab).
Astfel, Bernadazzi timp de 22 ani a transformat consecvent capitala noastră într-un centru urban de tip european. Binecunoscuta clădire a Dumei orăşeneşti (azi Primăria) este, probabil, cea mai graţioasă şi mai splendidă creaţie a arhitectului.