A fost lansat proiectul - Prima Casă 2, pentru bugetari
Profesorii, medicii, polițiștii, militarii și alți angajaţi ai instituţiilor de stat, care vor să-şi cumpere o locuinţă prin intermediul programului Prima Casă, vor beneficia şi de o compensaţie din partea statului în valoare de 50 la sută din suma creditului ipotecar, pentru o perioadă de 25 de ani.
Cealaltă jumătate, plus dobânzile aferente, va fi plătită de cumpărător.
„Cei care lucrează de cel puțin un an în instituțiile statului vor putea să-și cumpere o locuință la jumătate de preț. Statul va compensa jumătate din costul acesteia. Am solicitat Ministerului Finanțelor să parcurgă cât mai repede consultările publice pentru programul „Prima Casă 2” și să informeze cetățenii despre posibilitățile de aplicare la acesta.” anunță Pavel Filip
Una dintre condiţii este că preţul locuinței nu trebuie să depăşească suma de 500 de mii de lei sau echivalentul a 25 de mii de euro.
Invitat la emisiunea Tema Zilei de la Canal 2, secretarul general de stat la Ministerul Finanţelor, Ion Chicu a relatat care este procedura de acordare a compensaţiilor pentru beneficiarii programului Prima Casă 2:
"Procedura este una simplă şi transparentă. Angajaţii din sectorul bugetar, pedagogi, medici, poliţişti, etc, pot aplica pentru a obţine această compensaţie imediat după ce încheie contractul de credit Prima Casă cu băncile comerciale. Aplicarea se face foarte simplu, după principiul primul venit - primul servit.
Nu trebuie să vii în birou, nu trebuie să te duci la o instituţie publică. Accesezi site-ul Prima Casă unde din 1 iunie va fi un registru electronic al aplicanţilor pentru compensaţii din bugetul de stat. Depui o cerere şi o confirmare că ai vechime în muncă de un an şi nu ai sancţiuni disciplinare pe perioada acestui an. Timp de 5 zile lucrătoare, operatorul va verifica veridicitatea actelor prezentate şi beneficiarul va fi inclus în lista de compensaţii", a declarat secretarul general de stat la Ministerul Finanţelor, Ion Chicu.
Totodată, Chicu a declarat că compensaţia va fi acordată lunar.
"Volumul compensaţiei acordate din bugetul de stat unui beneficiar va fi 50% din suma creditului ipotecar, având ca bază termenul fix de 300 de luni de rambursare a împrumutului. De exemplu, dacă considerăm preţul maxim al imobilului 500.000 de lei, conform legii, creditul maxim ar fi 450.000 de lei pentru că se cere o contribuţie de 10% la etapa iniţială. - jumătate din aceşti 450.000 de lei vor fi compesaţi pe parcursul rambursării creditului. Lunar beneficiarul va primi în contul deschis la instituţia bancară maximul 750 de lei ca contribuţie. Dacă comparăm această sumă cu rata lunară pe care o achită şi efectul acestei compensaţii asupra ratei efective a dobânzilor la credite, acest lucru ar aduce o diminuare cu 3% pentru creditul ipotecar, ceea ce ar însemna în jur de 5% rata efectivă a creditului. Ceea ce este destul de atrăgător pentru mulţi angajaţi ai sectorului bugetar", a declarat secretarul general de stat la Ministerul Finanţelor, Ion Chicu.