Mai puțină birocrație pentru companiile din construcții
Guvernul a aprobat astăzi, 17 mai 2017 o hotărâre prin care optimizează un șir de proceduri de reglementare în domeniul construcțiilor.
Potrivit documentului, la recepția clădirilor, finanțate din investiții private, nu vor mai participa reprezentanții primăriilor și altor autorități ale administrației publice. Darea în folosință a acestor edificii se va face cu acordul doar a investitorului, proiectantului, dirigintelui de şantier şi responsabilului tehnic. Iar la recepția blocurilor locative ce depășesc 5 niveluri, în comisie mai participă și un reprezentant al Inspecției de Stat în Construcții. Hotărârea elimină și un număr de acte permisive în domeniul construcțiilor.
Astfel, companiile din construcții nu vor mai fi nevoite să aștepte luni în șir permisiunea administrației publice locale de a da în folosință blocul care a fost construit din banii investitorului privat.
Conform studiului Băncii Mondiale “Doing Business”, astăzi antreprenorul trebuie să parcurgă 27 de proceduri care durează 276 de zile din întreg procesul de construire a unei clădiri. Mai mult ca atât, acest proces, prea birocratizat, provoacă acte de corupție în domeniu.
Noile reglementări nu vor influența negativ calitatea construcțiilor. Asta pentru că Inspecția de Stat în Construcții poate efectua controalele necesare. Acest lucru îl vor putea face și reprezentanții altor autorități publice. Iar în cazul depistării unor încălcări, aceste autorități sunt în drept să stopeze construcția, sau să interzică exploatarea edificiului dat deja în folosință.
Proiectul Hotărârii a fost elaborat de Ministerul Economiei în colaborare cu Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru și asistența tehnică din partea unui expert al Agenției pentru Cooperarea Internațională a Germaniei (GIZ). În cadrul platformei Consiliului Economic, mediul de afaceri din domeniul construcțiilor a atenționat despre procedurile anevoioase și greoaie prin care trebuie să treacă atunci când merg la primărie să solicite tot felul de acte.
De menționat că acest proiect de Hotărâre va ajuta Moldova să avanseze în clasamentul Doing Busines. Potrivit clasamentului, țara noastră se află acum pe poziția 165 din 190 de țări, la capitolul acte permisive în construcții.
Documentul va fi publicat în Monitorul Oficial până la finele lunii mai 2017.
Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul Grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Guvernul Suediei.