INTERVIU cu Vlad Musteață, directorul ProImobil: Care vor fi tendințele pieței imobiliare în 2021

INTERVIU cu Vlad Musteață, directorul ProImobil: Care vor fi tendințele pieței imobiliare în 2021

Conform statisticilor, numărul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a apartamentelor în 2020 au înregistrat cu 1,7% sau 475 tranzacții mai puține decât în 2019. Potrivit experților economici, vorbim despre prima scădere de acest gen după 7 ani de creștere. Fenomenul a fost cauzat de reducerea tranzacțiilor în afara municipiului Chișinău.

De altfel, tranzacțiile de vânzare-cumpărare a apartamentelor în mun. Chișinău au crescut și în 2020, atingând maxima istorică de 22.477 apartamente. În restul Republicii numărul tranzacțiilor s-a redus cu 11,8% sau 765 apartamente, ceea ce constituie un record absolut de scădere din ultimii 15 ani.

Vlad Musteață, directorul Proimobil.md,  prezintă și prognozele/tendințele pentru tranzacțiile pe piața imobiliară din țara noastră pentru anul 2021.

Ce ne pregătește anul imobiliar 2021?

În anul 2021 tranzacțiile imobiliare vor înregistra o ușoară creștere. Deja observăm o ascensiune a vânzărilor de imobile care a pornit în luna decembrie. De asemenea, băncile au prognoze pozitive pentru evoluția prețurilor, respectiv acestea și-au mărit volumul de investiții pe care le vor face în ipotecă.

Creditele imobiliare se vor bucura de popularitate la fel cum a fost până în 2020?

Bineînțeles, mai ales că băncile au simplificat toate procedurile de oferire a ipotecii. Salariul minim prevăzut de aceste instituții pentru acordarea celui mai accesibil credit imobiliar în cadrul proiectului „Prima Casă” este de 5000 lei. Aceasta nu este doar o veste îmbucurătoare pentru populație, dar datorită acestui fapt vom resimți o creștere de vânzări ale apartamentelor cu bugete între 25 - 60 mii euro.

Care tipuri de imobile vor fi mai solicitate în 2021?

Trendul pentru anul 2021 vor fi apartamentele finisate cu reparație, sau cu reparație și mobilă în blocuri noi, care pot fi procurate în ipotecă. Dat fiind numărul mic de oferte, vom observa și o creștere a prețurilor, cu până la 15%, la acest tip de locuințe. 

La ce să se aștepte cei care doresc să procure un teren sau o casă? 

Prețul terenurilor, atât în Chișinău, cât și în suburbii, vor crește. În capitală terenurile devin practic imposibil de găsit și cumpărătorii se orientează deja către suburbii, cum ar fi Cricova, Durlești, Tohatin, Colonița, Pădurea Domnească, Sângera, Stăuceni etc. Distanța de capitală nu îi sperie pe clienți, majoritatea privind din persectiva de a procura un teren cu o suprafață mai mare.

Aceeași situație o avem și în privința caselor. Populația migrează din centru spre suburbii, preferând case pe pământ, ceea ce deja a condiționat o creștere în preț la asemenea imobile.

Cât de accesibile vor fi spațiile comerciale în noul an? Care vor fi solicitările?

Indiscutabil, prețul spațiilor comerciale vor crește, pentru că avem o lipsă de ofertă la cererile pe care le înregistrăm. Sunt la mare căutare spațiile comerciale de diferite suprafețe la prima linie în toate sectoarele din Chișinău, mai ales în sectorul centru.

Clienții se gândesc la o investiție pe termen lung și solicită oferte în blocuri noi, acestea fiind foarte puține.

Într-un final, piața imobiliară se rezumă la blocurile noi. Anul trecut numărul unor astfel de construcții, date în exploatare, a scăzut. Putem să ne așteptăm la o dinamică pozitivă în 2021? 

În prezent se discută despre câteva astfel de proiecte, însă ele sunt foarte puține, ceea ce în mod evident va provoca o creștere de prețuri. Aceste proiecte sunt încă la etapa de avizare și sperăm să fie aprobate în beneficiul bugetului de stat, dar și pentru a păstra locurile de muncă asigurate de acest segment în ultimii ani.

 


Sursa: bani.md

Chat oficialTelegramFacebookViberSună acumCall Us