proimobil.md

Nou record pe piața imobiliară

Nou record pe piața imobiliară

Pentru al doilea an la rând, piața imobiliară din Moldova depășește recordul de tranzacții imobiliare. Piața imobiliară din Moldova este susținută în proporții covârșitoare de cea din Chișinău.

Dacă pe tot parcursul anului 2018 au fost vândute aproximativ 20.400 de apartamente, în anul 2019 numărul tranzacțiilor a fost depășit încă din primul trimestru. În primul trimestru al anului 2019 au fost înregistrate 21.000 de tranzacții cu apartamente. Cele mai multe dintre acestea au fost achiziționate printr-un credit ipotecar. Potrivit statisticilor, circa 8.500 de tranzacții au fost efectuate prin intermediul creditelor ipotecare, urmate de cele prin Programul „Prima Casă”.

Pentru a impulsiona  moldovenii să aplice pentru o finanțare prin Programul „Prima Casă”, Guvernul a efectuat o serie de modificări la începutul lunii mai 2019.

Marja maximă pentru creditele garantate de stat a fost redusă de la 3% la 2%, astfel că băncile sunt limitate și nu pot majora procentul pentru creditul acordat. O altă modificare importantă constă în eliminarea condiției potrivit căreia aplicanții nu trebuiau să fi avut în proprietate o locuință. „Solicitanți ai Programului „Prima Casă” vor putea fi și persoanele care, în decursul ultimelor 12 luni, au în proprietate o locuință cu o suprafață (locuibilă) ce nu depășește 9 metri pătrați pentru fiecare membru al familiei”, se precizează în condițiile programului.

Pentru a facilita depunerea dosarului au fost eliminate următoarele acte: carnetul de muncă, certificatul eliberat de Serviciul Fiscal de Stat și extrasul din Registrul Bunurilor imobile. Toate aceste modificări au fost publicate în Monitorul Oficial în data de 3 mai 2019.

Mai multe case vândute

Începutul anului 2019 a adus și o surpiză pe piața imobiliară din Moldova. Dacă până acum obiectul tranzacțiilor erau apartamentele, în primul trimestru a crescut numărul de case individuale vândute. Dacă pe parcursul anului 2018 au fost tranzacționate circa 8.000 de case individuale, în primul trimestru din anul 2019 au fost vândute circa 6.500 de case.

Economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță a dat câteva motive pentru care s-a înregistrat această creștere bruscă. Potrivit acestuia, tot mai mulți moldoveni își vând casele pentru a veni în Chișinău. Totodată, o altă categorie este reprezentată de moldovenii care aleg să se mute peste hotare.

 

sursa:bani.md

Acțiune:
30 Mai 2019

Comandă un sunet

Cererea Dvs. a fost trimisă cu succes.

proimobil.md

Suntem în Viber

+373 78 088 886

Acum puteți obține
consultație oriunde vă aflați.