proimobil.md

Bazinul Dinamo este renovat după patru decenii de activitate

Bazinul Dinamo este renovat după patru decenii de activitate

Bazinul Clubului Sportiv Central Dinamo al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a intrat în reconstrucție pentru prima dată după 40 de ani de activitate și va deveni mai accesibil pentru beneficiari. După modernizare, acesta va putea găzdui competiții sportive naționale și regionale, informează pnud.md 


Complexul include două bazine – unul pentru copii și altul pentru adulți. Tot aici se antrenează polițiștii și sportivii profesioniști. În ultimii ani, din cauza vechimii, construcția a degradat, pe pereți și la fundație au apărut fisuri, toalete și dușurile erau avariate, iar vechiul sistem de filtrare a apei nu mai asigura eficiența necesară.

„Doar din cauza fisurilor la fundație, lunar se înregistrau pierderi de peste 300 m3 de apă, iar acest lucru afecta grav bugetul instituției”, afirmă directorul Clubului Sportiv Central, Arcadie Bostan.

Prima etapa de reconstrucție a început în septembrie 2018. Conform proiectului tehnic, sunt modernizate albiile bazinului mare și bazinului mic, va fi reconstruit spațiul tehnic, unde va fi instalat un nou sistem de filtrare și tratare a apei, se va face amenajarea teritoriului aferent bazinelor. Totodată, va fi instalat un nou sistem de iluminare externă. La cea de-a doua etapă de reconstrucție care va demara în vară, vor fi reconstruite toate garderobele, toaletele și dușurile, o sală de așteptare, o cafenea, o sală de sport si vor fi modernizate toate rețelele utilitare interne și externe.       

La proiectarea bazinului s-a ținut cont de opinia beneficiarilor, care au fost consultați printr-un experiment cunoscut sub numele de user safari, pentru ca viitoarea construcție să aibă un design universal și să fie accesibilă pentru toate persoanele, inclusiv cele cu diferite tipuri de dizabilități, dar și pentru persoanele în etate și copii. Un grup de ingineri, administrația și personalul bazinului Dinamo, părinți, reprezentanți ai Asociației „Motivație” și ai Grupului Tineretului pentru Solidaritate Interetnică au analizat aspectele tehnice, accesibilitatea fizică și informațională a bazinului, pentru a îmbunătăți proiectul de reconstrucție. Principiul de design universal a fost aplicat anterior la renovarea Oficiului Organizației Națiunilor Unite de la Chișinău, dar și a unor proiecte implementate de PNUD, inclusiv reparația sectorului de poliție nr. 1 din Sîngerei și a sectorului de poliție Buiucani din Capitală.

După renovare, bazinul mare, care are lungimea de 25 de metri și lățimea de 14 metri, va dispune de șase piste pentru înotători. Lucrările se fac în conformitate cu rigorile și standardele Federației Internaționale pentru Natație, fapt care va permite organizarea pe viitor a unor competiții sportive naționale și regionale.

În conformitate cu graficul de lucru aprobat, modernizarea bazinului Dinamo urmează a fi finalizată până la finele anului curent.

Renovarea se face în cadrul unui proiect implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), din resursele financiare oferite de Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Bugetul pentru reconstrucție se cifrează la 712.000 de dolari.

Acțiune:
27 Martie 2019

Comandă un sunet

Cererea Dvs. a fost trimisă cu succes.

proimobil.md

Suntem în Viber

+373 78 088 886

Acum puteți obține
consultație oriunde vă aflați.