În 2019, ia un credit ipotecar

În 2019, ia un credit ipotecar

Într-un interviu acordat pentru Sputnik.md, economistul Veaceslav Ioniță a afimrat că unul dintre motivele care a  impulsionat creșterea creditelor ipotecare este faptul că firmele de construcții au o grămadă de clădiri pe care trebuie să le vândă și, deși cererea a crescut, firmele de construcții nu au majorat prețul pentru că au nevoie de bani că să iasă din criză."În general, în ultimii ani de zile, băncile rezervau din portofoliul lor pentru domeniul construcțiilor de credite o sumă stabilă de bani: 3-3,5 miliarde de lei pe an. Mai mult de jumătate din acești bani, băncile le ofereau firmelor de construcții. Însă firmele de construcții, care se creditau de la bănci cam cu 1,5 miliarde de lei în 2012-2014, când a venit criza, ele, din varii motive, s-au confruntat cu mari probleme. Astfel că peste 30 la sută din toate creditele date firmelor de construcții s-au dovedit a fi credite neperformante. Băncile nu-și puteau scoate banii. Așa că în ultimii ani de zile, în 2015-2016-2017, băncile au încercat să-și rezolve problemele cu firmele de construcții. Totodată, în această perioadă, volumul creditelor acordat firmelor de construcții a fost redus de către băncile comerciale în jumătate, de la 1,5 miliarde de lei la 600 de milioane de lei. Doar în 2018 avem o ușoară creștere de 700 de milioane de lei", afirmă expertul.

Specialistul în economie mai spune că băncile nu au ce să facă cu banii pentru că au 28 de miliarde de lei în surplus. Iată de ce băncile au dat undă verde creditelor ipotecare.

"În Republica Moldova băncile nu au ce să facă cu banii. În prezent surplusul de lichidități din sistemul bancar este de 28 de miliarde de lei! Piața de creditare a căzut începând cu anul 2014 și până în februarie 2018. De la 47 de miliarde de lei, care a fost maximum înregistrat la sfârșitul lui 2014, până la 32 de miliard de lei, în februarie 2018. Și doar în 2018 sectorul bancar și-a majorat portofoliul de creditare cu 3,5 miliarde de lei", spune Ioniță.

Totodată, creditele au devenit și mai atractive datorită diminuării ratei dobânzii în ultimii ani. ”Astăzi un credit ipotecar poate fi primit, începând cu o rată a dobânzii de 5 %. Respectiv, pe client îl costă mai ieftin să achite plata lunară la bancă, în final ca investiție în propria locuință, decât să plătească chiria. Un alt beneficiu este excluderea comisionul pentru închiderea înainte de termen a creditului. Clientul nu mai achită nici o penalitate în cazul în care vrea să închidă creditul anticipat”, spune specialistul în creditare, Aliona Pogolsa.

De asemenea, băncile vin cu oferte atractive atât pentru persoanele care sunt angajate în câmpul muncii pe teritoriul Republicii Moldova, cât și pentru cei ce lucrează peste hotare. Astfel, lucrătorii migranți, care activează oficial peste hotarele țării, au aceleași condiții de creditare cu aceiasi rată a dobânzii.

Aliona Pogolsa menționează și faptul că programul Prima Casă oferă posibilitate deosebită de a-și procura o locuință cei care nu au suficienți bani nici pentru prima rată. Pentru că, la moment, este posibil să devii proprietar a unei locuințe având ca prima rată doar 10 % din costul ei.

 

Официальный чатTelegramFacebookViberПозвонить прямо сейчасCall Us