Creditele ipotecare, mai accesate de moldoveni

Creditele ipotecare, mai accesate de moldoveni

Numărul ipotecilor a crescut cu aproape 80 la sută în acest an față de aceeași perioadă a anului trecut. Despre aceasta informează publika.md, cu referire la datele oferite de Întreprinderea de Stat Cadastru.

Sursa menționează că în această perioadă au fost accesate credite ipotecare pentru aproximativ 6500 de bunuri imobile, iar o treime din ele sunt înregistrate în municipiul Chișinău.

Expertul ipotecar din cadrul companiei Pro Imobil Grup Dumitru Ștefîrța a explicat că acest aflux se datorează faptului că BNM a scăzut rata de bază a dobânzilor, dar și după ce a fost ajustată politica monetară, menționând că din 2015 și până în prezent, dobânzile au scăzut de la 18,5% până la 10%.

”Băncile sunt mai flexibile. Acceptă și venituri neoficiale și pe cele de peste hotare. O bancă de la noi, spre exemplu, oferă credite ipotecare pentru migranți. Pentru asta e nevoie să prezinte doar contractual de muncă și un certificate de salariu”, a precizat Dumitru Ștefârță.

Potrivit Băncii Naționale, în septembrie, rata medie a dobânzii la creditele acordate în moneda naţională a constituit 9,8 la sută, cu 3,7 puncte procentuale mai mică față de perioada similară a anului trecut.

 

Официальный чатTelegramFacebookViberПозвонить прямо сейчасCall Us