proimobil.md
adaugă în favorite

Noutăți imobiliare — Piaţa imobiliară se dezmorțește după 10 ani de declin, datorită creșterii cererii pe piață

Comision zero, pentru cumpărători și chiriași

Piaţa imobiliară se dezmorțește după 10 ani de declin, datorită creșterii cererii pe piață

Piaţa imobiliară se dezmorțește după 10 ani de declin, datorită creșterii cererii pe piață

2018-10-30


În acest an, numărul de tranzacții vânzare-cumpărare a apartamentelor se va apropia de 20 000, ceea ce este cu 5,5 mii mai mult decât media din ultimii 5-6 ani.

După 10 ani de cădere continuă și stagnare a prețurilor la apartamente din mun. Chișinău, în trimestrul. III 2018 ele au arătat primele semne de înviorare. Astfel, prețul mediu al unui apartament de 70m2 a cunoscut o ușoară creștere de la 36,540 euro în trm. II până la 36,680 euro în trm. III. Această creștere este completată și de creșterea numărului de tranzacții pe piața imobiliară, constată expertul IDIS Viitorul, Veceslav Ioniță.

Înviorarea pieții are loc datorită creșterii capacității de cumpărarea imobililor și schimbările în preferințele de achiziție ale populației.

Astfel, dacă acum un an pentru procurarea unui apartament erau necesare 11,7 salarii medii anuale, atunci în trm. III al acestui an acest indicator pentru prima dată a coborât sub 10 ani și anume constituie 9,9 ani, ceea ce înseamnă un efort financiar cu 18% mai mic comparativ cu acum un an.

Piața imobiliară trece prin mai multe transformări profunde:

Piața imobilelor de locuit se concentrează din ce în ce mai mult în mun. Chișinău. Dacă 7-8 ani în urmă în mun. Chișinău se efectuau mai puțin de 55-60% din totalul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a apartamentelor, în acest an deja 70% din tranzacții au loc în capitală. Ceea ce prezintă o concentrare a pieții într-un singur oraș.

S-a schimbat profund profilul și preferințele consumatorilor. În anii 2000 suprafața medie a apartamentelor vândute era de peste 120 m2, prin anii 2010 suprafața era în jur de 100 m2, iar în prezent suprafața medie de vânzare a unui apartament este de sub 70 m2. La începutul anilor 2000 procurarea apartamentelor era un lux pe care și-l permiteau doar un grup restrâns de oameni foarte bogați de aici și suprafețele mari. Anii 2006-2012 se caracterizează prin procurarea apartamentelor de către cetățenii plecați peste hotare, ceea ce a schimbat puțin profilul. În ultimii doi ani asistăm la o schimbare a pieții. Avem deja consumatori cu venituri medii și mari, care câștigă aici în țară și decid să procure un apartament. Creșterea veniturilor salariale recalculate în euro și prețul scăzut la apartamente face posibil acest lucru. Însă acești consumatori cu venituri modeste din punct de vedere a achiziției de imobile, au schimbat profilul de consum. Ei își pot permite doar apartamente cu suprafețe mici, ceea ce a determinat scăderea puternică a suprafeței medii ale apartamentelor vândute. Chiar dacă numărul de apartamente vândute a crescut puternic în ultimii doi ani, totuși datorită suprafețelor mici de vânzare, volumul pieții în euro continuă să stagneze.

În 2017-2018 scade ponderea apartamentelor noi din numărul total de tranzacții. Dacă în anii precedenți apartamentele noi constituia circa 30% din totalul al apartamentelor vândute, în acest an ele vor fi puțin peste 20%. Asta înseamnă că piața se înviorează, dar din contul pieții secundare și companiile de construcții încă nu au beneficiat de la această înviorare a pieții.

În analizele precedente spuneam că anii 2017-2019 sunt cei mai buni pentru procurarea unui imobil. Piața se află la cel mai scăzut nivel și cel mai probabil în 2019 vom asista la o ușoară creștere a prețurilor, însă mai este mult până la prețurile record din 2007-2008.

 

Comandă un sunet
Adaugă un anunț
Serviciul calitate
022 878 880 / 060 578 888
proimobil.md

Suntem în Viber

+373 60 578 888

Acum puteți obține
consultație oriunde vă aflați.